Jak uvařit rýži na sushi

Japonská kuchyně je známá především díky sushi. Obvykle se jedná o rýžové rolky plněné zeleninou, rybami nebo mořskými plody, s mořskou řasou nebo bez ní. Základem každého sushi je správně uvařená rýže. Víte, jak uvařit rýži na sushi?

Hlavní zásady

Příprava rýže před vařením

Rýži před použitím několikrát důkladně propláchněte vodou. Správné vymývání je totiž základem úspěchu. Vodu ihned slijte a opakujte ještě jednou. Tento první krok je velmi důležitý, protože suchá rýže rychle vstřebává vodu a tím i nečistoty.

Rýži znovu ponořte do malého množství vody a krouživými pohyby prsty properte jednotlivá zrnka. Čím méně vody, tím více se o sebe zrna budou třít a lépe uvolníte nečistoty. Perte rýži přibližně 15 vteřin.

Zakalenou vodu slijte a opět propláchněte a vodu ihned vylijte. Propláchnutí proveďte ještě jednou.

Čistou rýži nyní namočte na 20 až 30 minut do vody.

Vaření rýže

Poměr vody a rýže hraje svoji roli, na 1 hrnek suché rýže použijte 1,1 až 1,25 hrnku vody. Hrnec uzavřete poklicí a na prudkém ohni přiveďte rýži k varu, snižte teplotu a vařte 10 minut. Stáhněte z plotny a nechte rýži 10 minut dojít. Neodkrývejte poklici.

Ochucení a sušení rýže

Smíchejte 60 g rýžového octa, 40 g cukru a 10 g soli, zahřejte do rozpuštění všech složek. Směs vmíchejte prsty do rýže a lehce převracejte do úplného vychladnutí. Pomoct si můžete kartonem nebo vějířem. Správná sushi rýže se lepí a drží dobře tvar.