Jak uvařit rýži na sushi
Japonská kuchyně je známá především díky sushi. Obvykle se jedná o rýžové rolky plněné zeleninou, rybami nebo mořskými plody, s mořskou řasou nebo bez ní. Základem každého sushi je správně uvařená rýže. Víte, jak uvařit rýži na sushi?
Hlavní zásady
- Zapomeňte na varné sáčky a rýžovary a jakoukoliv rýži, kterou najdete ve spíži. Sushi je nutné připravovat z japonské kvalitní krátkozrnné rýže, určené přímo pro sushi.
- Rýži dobře propláchněte a namočte.
- Zvolte hrnec s těžkým dnem a dobře přiléhající poklici.
- Vařte rýži v zakrytém hrnci, pokličku během vaření neodkrývejte.
Příprava rýže před vařením
Rýži před použitím několikrát důkladně propláchněte vodou. Správné vymývání je totiž základem úspěchu. Vodu ihned slijte a opakujte ještě jednou. Tento první krok je velmi důležitý, protože suchá rýže rychle vstřebává vodu a tím i nečistoty.
Rýži znovu ponořte do malého množství vody a krouživými pohyby prsty properte jednotlivá zrnka. Čím méně vody, tím více se o sebe zrna budou třít a lépe uvolníte nečistoty. Perte rýži přibližně 15 vteřin.
Zakalenou vodu slijte a opět propláchněte a vodu ihned vylijte. Propláchnutí proveďte ještě jednou.
Čistou rýži nyní namočte na 20 až 30 minut do vody.
Vaření rýže
Poměr vody a rýže hraje svoji roli, na 1 hrnek suché rýže použijte 1,1 až 1,25 hrnku vody. Hrnec uzavřete poklicí a na prudkém ohni přiveďte rýži k varu, snižte teplotu a vařte 10 minut. Stáhněte z plotny a nechte rýži 10 minut dojít. Neodkrývejte poklici.
Ochucení a sušení rýže
Smíchejte 60 g rýžového octa, 40 g cukru a 10 g soli, zahřejte do rozpuštění všech složek. Směs vmíchejte prsty do rýže a lehce převracejte do úplného vychladnutí. Pomoct si můžete kartonem nebo vějířem. Správná sushi rýže se lepí a drží dobře tvar.